Lakáshitel vagy ingatlanlízing: milyen szempontokat mérlegeljünk?

Az ingatlanok drágulása évek óta töretlen, ezért szükségszerűen egyre többen érdeklődnek a különböző típusú hitellehetőségek után. A jelzáloghitel mellett az ingatlanlízing is megoldás lehet az ingatlanvásárlóknak, azonban jó ha tudjuk, mik az előnyei és mik a hátrányai a két finanszírozási formának.

Mi is az az ingatlanlízing?

A lízing egy különleges finanszírozási forma. Sajátossága, hogy az általunk kiválasztott ingatlant a lízingcég (lízingbe adó) kifejezetten abból célból vásárolja meg, hogy azt határozott időre számunkra (lízingbe vevő) használatba adja, ezért pedig havi lízingdíjat fizetünk a futamidő végéig. A lízingelt ingatlant úgy kezelhetjük, mintha a sajátunk volna: a felújítás, az amortizáció vagy éppen a kármentés költsége minket terhel, de a haszon is a miénk, bérbe adhatjuk vagy akár értékesíthetjük is. A lízingelt ingatlan azonban csak lízingdíjak kifizetése után kerülhet tulajdonunkba. 

Magyarországon jelenleg minden belterületi lakóingatlan (lakás, családi ház, sorház stb.), iroda, kereskedelmi egység (üzlethelyiség, bolt), üdülő vagy ezekhez kapcsolódó garázs lízingelhető, tehát a finanszírozási forma nemcsak a lakóingatlanok, de más típusú ingatlanok esetén is igénybe vehető. 

Hogyan kerül a tulajdonjog a nevünkre a futamidő végén?

Az ingatlanlízing esetén a hitelfelvételhez hasonlóan a lakástulajdon megszerzése a célunk, csak a tulajdonszerzés időpontja tolódik ki a futamidő végére. 

Megszerezhetjük a tulajdonjogot tehát:

  • Zárt végű pénzügyi lízing esetén: a futamidő végén automatikusan; 
  • Nyílt végű pénzügyi lízing esetén: a futamidő végén vevőkijelölési joggal (más tulajdonost is kijelölhetünk);

Miben tér el a lízing a jelzáloghiteltől?

lakáshitel és a lízing sok ponton hasonlítanak egymásra. A bank felméri a hitelképességünket, rendelkeznünk kell önerővel és lehetőségünk van előtörlesztésre.

Ezen kívül a lízingfolyamatban az alábbiakban térünk el: 

1. A tulajdonszerzés a futamidő végén történik

A legfontosabb különbség, hogy pénzügyi lízing esetén a finanszírozó tulajdonjogot alapít az ingatlanon, nem pedig zálogjogot. Tehát a jelzáloghitellel szemben csak a futamidő végén, az utolsó törlesztőrészlet megfizetését követően kerül a nevünkre az ingatlan.

2. Lehet maradványérték

A jelzáloghitellel szemben a lízingtársaságok lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy a bruttó vételár 0%, 5%, 10%, 15%, vagy 20%-át a futamidő végén megfizethessük. Ez csökkenti a havi törlesztőrészlet összegét, ami sokak számára vonzó lehet. Ezt a maradványértéket a lízingbevevőnek, vagy az általa kijelölt személynek kell megfizetnie, aki ezzel megszerzi az ingatlan tulajdonjogát.

3. Kettős illetékfizetés

Nemcsak minket, mint vevőt terhel a vagyonátruházási illeték, hanem magát a lízingcéget is, aki továbbértékesítési céllal vásárolja meg az ingatlant. Ez utóbbi mértéke az ingatlan forgalmi értékének 2%-a, amit jellemzően a lízinget nyújtó cég át is terhel ránk.

4. Egyszeri díjak

A jelzáloghitelhez szükséges díjakon felül (értékbecslési díj, tulajdoni lap, szükség esetén térképmásolat lekérési díj, földhivatali bejegyzési díj, banki díj és közjegyzői okiratba foglalási díj) felmerülő költségek:

  • adásvételi szerződés ügyvédi díja,
  • lízingbeadó illetéke,
  • magasabb finanszírozási határ.

A pénzügyi lízingre vonatkozóan 5 százalékponttal magasabb hitelfedezeti korlátok alkalmazhatóak (85%). Ez az egyik fő előnye a lakáslízingnek, hogy kisebb önerő mellett is megvásárolhatjuk az általunk kiválasztott lakást.

5. Deviza alapú finanszírozás

A finanszírozás euróban is lehetséges.

6. Lazább életkori szabályok

Az alacsonyabb finanszírozói kockázatok miatt lazábbak a szabályok.

7. Nyílt végű lakáslízingnél az áfa után nem kell kamatot fizetni

Új építésű lakások lízingelése esetén, nyíltvégű lakáslízingnél az áfára nem kell kamatot fizetni. 

Mik az ingatlanlízing előnyei és a hátrányai a lakáshitellel szemben?

Előnyei:

  • szabadon bérbeadható (míg hitel esetén a legtöbb bank kiköti, hogy a bérlőnek írásos nyilatkozatot kell leadnia),
  • nincs havi és egyszeri költsége sem,
  • felső korhatára 75 év,
  • alacsonyabb törlesztőrészlet a maradványértéknek köszönhetően,
  • nyílt végű ingatlanlízingnél az áfa után nem kell kamatot fizetni,
  • a finanszírozás euróban is lehetséges,
  • használt és új ingatlanra is egyaránt igénybe vehető.

Hátrányai:

  • nem vehetők igénybe a hitelre vonatkozó állami támogatások,
  • az ingatlan nem kerül azonnal a mi nevünkre,
  • kevés helyen igényelhető,
  • nehéz megtalálni a legkedvezőbb konstrukciót.

Mikor érdemes a lízinget választani?

Az ingatlanlízinget elsősorban akkor érdemes választani jelzáloghitel helyett, ha a hitelhez túl kevés önerővel rendelkezünk, és nem vagyunk jogosultak a jelenleg igénybe vehető állami támogatásokra. A konstrukció akkor is vonzó lehet, ha befektetési célból vásároljuk az ingatlant, mert az szabadon bérbeadható.