Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2023-ban

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023-ban várhatóan egyes, jelenleg elérhető támogatások megszűnnek, viszont újak bevezetéséről is vannak előzetes hírek.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. 

Ebbe a körbe tartozik a CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne.illetve a Falusi CSOK és az Otthonfelújítási támogatás is. E két utóbbi támogatás azonban egyelőre 2022. december 31-ig igényelhető, meghosszabbításukról még nem történt hivatalos tájékoztatás.

Ugyanakkor, mivel az elmúlt időszakban - kiváltképp a rezsitámogatás változásai miatt - az ingatlanok energetikai korszerűsítése iránt megnövekedtek az igények, a money.hu szakértői szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár ezen a felújítási/korszerűsítési vonalon jelentkezik valamilyen új támogatási lehetőséggel a kormány az elkövetkező időszakban.

CSOK 2023 - Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Minden bizonnyal a legszélesebb körben ismert vissza nem térítendő állami támogatás a CSOK, amelyet azok a párok igényelhetnek, akiknek van már gyermekük/gyermekeik, vagy gyermeket terveznek.

A feltételei előreláthatólag 2023-ban sem változnak, de tekintsük át, mik is azok pontosan.

Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennétek igénybe a CSOK-ot, akkor feltétel, hogy házasnak kell lennetek, és az egyikőtöknek legalább 40 év alattinak. A gyermekvállalás teljesítésének határideje:

 • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
 • két gyermeknél 8 év,
 • három gyermeknél 10 év a támogatási szerződés megkötésének napjától.

Ha már meglévő gyermek(ek)re tekintettel történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A CSOK összege a következők szerint alakul gyermekszámtól és lakáscéltől függően:

  Új ház építés, vásárlás Új lakás építés, vásárlás Használt ház építés, vásárlás Használt lakás építés, vásárlás Bővítés
           
1 gyermek 600.000 Ft 600.000 Ft 600.000 Ft 600.000 Ft 600.000 Ft
2 gyermek 2.600.000 Ft 2.600.000 Ft 1.430.000 Ft 1.430.000 Ft 1.430.000 Ft
3 gyermek 10.000.000 Ft 10.000.000 Ft 2.200.000 Ft 2.200.000 Ft 2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek 10.000.000 Ft 10.000.000 Ft 2.750.000 Ft 2.750.000 Ft 2.750.000 Ft

A CSOK igénylése feltételekhez kötött, azaz meg kell felelni:

 • az igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételeknek,
 • a gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárásoknak,
 • az ingatlannal összefüggő követelményeknek.

A CSOK feltételeit részletesen megtalálod CSOK oldalunkon, ahol le is ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra.

A CSOK mellé kedvezményes kamattámogatott hitelt is lehet igényelni, ez a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne, azaz a CSOK-hitel.

Kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek

A kamattámogatott hitelt a CSOK támogatás mellé azok vehetik igénybe, akiknek legalább 2 gyermekük van (vagy annyit vállalnak), és a bank hitelbírálati feltételeinek is megfelelnek. Ezt a hitelt új lakás építéséhez vagy vásárlásához, illetve használt lakás vásárlásához lehet igénybe venni. A kedvezményes hitel kamata maximum 3 százalék lehet, az otthonteremtési kamattámogatás a kölcsön meghatározott ügyleti kamatának 3 százalékponttal csökkentett mértéke. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére (legfeljebb 25 évre) nyújtja.

Ingatlancéltól és gyermekszámtól függően az alábbi táblázatban foglaltuk össze a kedvezményes CSOK-hitel összegét:

  Új lakás/ház esetén Használt lakás/ház esetén
1 gyerek
2 gyerek 10.000.000 10.000.000
3 gyerek 15.000.000 15.000.000
4 vagy több gyerek 15.000.000 15.000.000

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2023-ban is, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának 2022. december 31. utáni meghosszabbításáról még nem volt szó.

Babaváró - egy speciális gyermekvállalási támogatás

A Babaváró hitel - a CSOK-hoz hasonlóan - nagyon népszerű, mivel az arra jogosultak akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A családalapítás előtt álló vagy további gyermeke(ke)t tervező házaspároknak ez jó lehetőség arra, hogy a hitel kamatmentes maradjon, ehhez vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A második gyermek - Babaváró felvételét követő- születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik. 

Fontos, hogy a Babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. A Babaváró hitel gyermekvállalási feltételének nem teljesülése esetén az addig igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. A Babaváró hitel csak akkor igényelhető, ha a feleség életkora 18 és 40 év között van. A további jogosultsági feltételeket a Babaváró oldalunkon ellenőrizhetitek, és a jogosultsági kalkulátorral megnézhetitek, hogy megfeleltek-e az alapfeltételeknek. A Babaváró hitel felvételéhez a jogszabályi feltételek teljesítésén túl az is kell, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelezési szabályai szerint hitelképesnek minősítsen benneteket.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású hiteltermék, ami azt jelenti, hogy bármire költhetitek. Egyik legjellemzőbb, hogy az igénylők a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Itt figyelni kell arra, hogy a bankok a Babavárót eltérő mértékben számítják be önerőként egy esetleges lakáshitel-igénylés során.

Jelzáloghitel-tartozás csökkentés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Ha van Diákhiteled, érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén (Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése). Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek (ha ő veszi igénybe az ellátást). 

A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után, továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.

Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények

ÁFA-visszatérítés

Új lakás építése vagy vásárlása esetén, ha a CSOK-ot is igénybe veszitek hozzá, akkor visszaigényelhetitek az ÁFA összegét. Ez akár milliós tétel is lehet. Bővebben írtunk az ÁFA-visszatérítés szabályairól a 2022-es támogatásokról szóló cikkünkben, és CSOK oldalunkon is megismerheted az ÁFA-visszaigénylés részleteit.

Fontos tudni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát két évvel már meghosszabbították, így az 2024 végéig fennmarad. Az ÁFA összegének visszaigénylése pedig a CSOK egyik eleme, így várhatóan ez továbbra is elérhető támogatás lesz.

Illetékkedvezmény

A CSOK-kal vásárolt lakásokra vonatkozik az illetékmentesség is, hiszen ha CSOK igénybevételével vásárolsz új vagy használt lakást, a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetned. A vagyonszerzési illeték általános mértéke az ingatlan értékének 4 százalék, így a lakásvásárlás során ez a pénz a zsebed maradhat.

Közjegyzői díj csökkentés

A kamattámogatott lakáscélú hitelek, mint a CSOK-hitel) felvételéhez kapcsolódó közjegyzői eljárás díja csökkentett mértékű, ügyértéktől függően, de összességében 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű lehet.

Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

Első házasok kedvezménye

Ezt az adókedvezményt azok a házaspárok érvényesíthetik, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havi összege 5.000 forint. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig vehető igénybe. Megosztható a kedvezmény a házastársak között, de akár az egyikőtök is igényelheti, vagy havonta, vagy egyösszegben az éves adóbevalláskor. 

Családi adó- és járulékkedvezmény

családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a születésig). Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő) Adóalap kedvezmény/hó (Ft) A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
1 66.670 10.000
2 266.660 20.000
3 660.000 99.000
4 880.000 132.000
5 1.100.000 165.000

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, ezt írásbeli nyilatkozatban kell jelezni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni egyösszegben. 

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Összege egyszeri 64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám vagy az örökbefogadó szülő is. Az anya halála esetén a vér szerinti apa, vagy az, aki a gyermeket ténylegesen gondozza.

Életkezdési támogatás - Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult. A támogatást életkezdési letéti számlára helyezik, és magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcímmel kérelmezni kell a számla megnyitását. A támogatás összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Ennek az életkornak a betöltése után az összeg felett a fiatal felnőtt maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam további támogatásként a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, de legfeljebb 12.000 Ft-ot ír jóvá. A Start- számla Babakötvényben kamatozik. 

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. Ugyanakkor azoknak is fennáll ez a lehetőség, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és az első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik.A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2022-ben 50.000 forint). A nyelvvizsgadíj visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak is lehetőségük van.

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások 

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. Ezt a rendszert a következő táblázatban foglaljuk össze:

Ellátás megnevezése Ellátás hivatalos neve Ki igényelheti? Mikor igényelheti? Összege
CSED Csecsemő-gondozási díj Anya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (Vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel) A gyermek születésétől, vagy a kiírt időpontnál 28 nappal korábban. 168 napra jár (szülési szabadság) Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
GYED Gyermek-gondozási díj Aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves korukig (ikrek 3 éves koráig) Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, ez a GYED Extra.
- nagyszülői GYED   A gyermek még dolgozó nagyszülője. A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig). Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
-diplomás GYED   Főiskolán vagy egyetemen alap-vagy mesterképzésben tanuló kismamák. A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves korukig) A minimálbér vagy a garantált bérminimum 70%-a.
-nevelőszülői GYED   Nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók. A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig). Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
GYES Gyermek-gondozást segítő ellátás Szülő, gyám, nagyszülő. A gyermek 3 éves koráig. Ha CSED és GYED folyósítás történt, annak lejártától, ha nem, a gyermek születésétől kezdve. 28.800 Ft/hó
GYET Gyermeknevelési támogatás Az a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel. A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig. 28.500 Ft/hó
GYOD Gyermekek otthongondozási díja Az a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy sólyosan fogyatékos gyermekét. A gyermek életkorától függetlenül. bruttó 200.000 Ft/hó
CSP Családi pótlék Szülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve. Még nem tanköteles korú gyermek esetén, továbbá a tankötelezettség időtartamára, tovább pedig a köznevelésben vagy szakképzésben tanuló gyermekre, annak 20 éves koráig. SNI tanulók 23 éves koráig.) 1 gyermek után, 12.200 Ft/hó, 2 gyermek után 13.300 Ft/gyermek/hó, 3 gyermek után 16.000 Ft/gyermek/hó. Egyszülősként vagy tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermekre a CSP összege kicsit magasabb.
ÖFD és örökbefogadói GYES Örökbefogadói díj és örökbefogadói gyermek-gondozást segítő ellátás 2évesnél (ikrek esetén 3 évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő, aki a nevelésbe vétel napját megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket az örökbefogadás előtt kevesebb mint egy évig nevelte saját háztartásában. A nevelésbe vételtől számított 168 napra jár.
Ha a 3 évesnél nagyobb gyermeket örökbefogadó szülő nem jogosult ÖFD-ra, akkor örökbefogadói GYES-t vehet igénybe.
Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).

Természetbeni ellátások

Gyermekétkeztetési kedvezmény

A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételeknek megfelelés esetén akár ingyenesen vehető igénybe.

Ezek a feltételek a bölcsődébe, mini bölcsődébe, óvodába járó gyermekek számára a következők:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • tartósan beteg, fogyatékos, vagy olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
 • három- vagy többgyermekes családban él
 • a család havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és TB-járulékkal csökkentett összegének 130 százalékát
 • nevelésbe vették. 

1-8. évfolyamon:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • nevelésbe vették
 • ugyanilyen életkorú, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő olyan gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeznek el.

1-8. évfolyamon felüli, nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulókra vonatkozóan:

 • nevelésbe vették
 • utógondozói ellátásban részesül.

Ezekben az esetekben az intézményi gyermekétkeztetés ingyenesen biztosított.

50 százalékos normatív kedvezmény biztosított azoknak, akik

 •  1-8. vagy azon felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és olyan családban élnek, ahol három vagy több gyermek van,
 •  1-8. felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint
 • 1-8. vagy azon felüli évfolyamon a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára.

Ingyenes tankönyv

A köznevelésben és a nappali tagozatos szakképzésben tanulók számára a tankönyveket az iskolában ingyenesen biztosítják.

Forrás: money.hu